Psykisk ohälsa

PSYKISK OHÄLSA PGA AV STRESS

Har vi skapat ett samhälle som sliter ut den hjärna som har skapat det?

Vårt moderna samhälle sliter på hjärnan på ett sätt som aldrig tidigare har skett. Det är lätt att bara köra på och slita på hjärnan. Den psykosociala stressen tär på hjärnan. Men! Stopp! Det får det vara slut med nu. För nu behöver vi bygga vår hjärna stark istället. 

Är det lätt? Nej. Men det är nödvändigt.  Vi behöver verkligen ta hand om din hjärna.  Man kan kalla det för hjärnergonomi.  Det handlar om två perspektiv, dels behöver vi ha en omgivning som inte sliter i onödan på vår hjärna, dels behöver vi bygga starka hjärnmuskler.

Nedan får du 6 tips för att bygga en grymt stark hjärna. Men först, vad är det för “hjärnlogik” som ligger bakom att vi drabbas av psykisk ohälsa vid för mycket belastning och stress?

Stark hjärna
Förslitningsskador i hjärnan

Föreställ dig att hälften av skidlandslaget har fått stressfrakturer och varken kan träna eller tävla. Vad ska de fokusera på över tid? Ska de ha fokus på att alla i skidlandslaget regelbundet får kurser i att hantera stressfrakturer eftersom det är så vanligt hos dem
eller ska de ha fokus på att lära sig att lägga upp sitt idrottsliv så att de slipper stressfrakturer?

På samma sätt behöver vi förebygga stressfrakturer i hjärnan
genom att ta hand om våra hjärna. Hur kan du planera dagen så att det inte sliter på hjärna? Vad kan du göra för att stärka den?

Har du någon gång känt att din hjärna har blivit överbelastad? Kanske har du pluggat hårt inför ett prov och fått för lite sömn, haft krävande arbetsuppgifter och samtidigt mycket privat eller varit med om snabba förändringar på kort tid. Hjärnans kapacitet är begränsad, kör vi på för länge orkar den inte mer. Då har den överbelastats och vissa delar stängs ner.  

 
Psykisk stress

Det leder till slut till stressrelaterad psykisk ohälsa vilket kan
innebära sömnsvårigheter, oro, ångest, nedstämdhet, en ständig inre stress eller kroppsliga besvär som spänningshuvudvärk eller ont i magen. I dag är det psykisk stress som belastar vår hjärna snarare än att det är hot mot vår fysiska överlevnad.

Sveriges nationella samordnare inom området psykisk hälsa, Ing-Marie Wieselgren, har skrivit i en rapport: ”Risken att drabbas av psykisk ohälsa under en livstid är 50 procent. Varannan svensk kommer alltså någon gång i livet att uppleva psykisk ohälsa.” 

Psykosocial stress påverkar oss lika mycket som om det vore fysiska hot mot vårt liv. Vi behöver ha koll på vår stress, psykiska ohälsa, för att kunna byta ut den till en bra psykiska hälsa istället. 

Oavsett hur du mår och hur du har det i dag så är du INTE ensam.

Från psykisk ohälsa till psykisk hälsa

Att bygga en stark hjärna handlar om vår folkhälsa. För hur ser prognosen ut? Enligt beräkning från WHO (Världshälsoorganisationen) kommer psykisk ohälsa att stå för den största sjukdomsbördan i världen redan år 2030. 

Vi behöver definitivt bygga starka hjärnmuskler och det är hela samhällets gemensamma ansvar att skapa förutsättningar för detta. I ett Youtubeklipp säger Igor Ardoris, mental tränare och före detta idrottare i kampsport på elitnivå: ”Ett samhälle blir bara så starkt som dess gemensamma mentala styrka är.”

Hjärnan
På varje nivå i samhället ligger ansvaret

 Vi som enskilda individer kan göra vårt för att bygga starka hjärnmuskler, arbetsplatser behöver dra sitt strå till stacken, politiker och personer i ledande befattningar behöver agera för hjärnan. På varje nivå i samhället behöver vi alla bidra till mänsklighetens bästa genom att se till att bygga starka hjärnor. Jag tycker att man i varje beslut som tas ska ha ett hjärnperspektiv. Det är enda sättet att vända skutan så att vi kan leva hållbara liv med en riktigt bra psykisk hälsa. Ut med stress – in med en stark hjärna!

 Är det något vi behöver nu är det starka hjärnmuskler.

I min bok Livskoden enligt hjärnan tar jag med dig som läsare på en upptäcktsfärd i hjärnans landskap och ger praktiska verktyg för hur du kan bygga en stark hjärna istället för att slita på den. Min intention är att jag vill underlätta för dig, kära läsare och medmänniska, så att du både ska kunna skapa en miljö som inte sliter på din hjärna och bygga starka hjärnmuskler. Nu är det dags för en grymt bra psykisk hälsa!!

Är du redo att bygga en GRYMT STARK hjärna?

Läs mer i den vetenskapligt grundade praktiska handboken som ger dig tips och verktyg att bygga en grymt stark hjärna!

LIVSKODEN ENLIGT HJÄRNAN –
Bygg hjärnmuskler som laddar dig med energi,
ger livsglädje och en airbag mot stress
Livskoden

“En strålande presentation av hur vi kan skapa HJÄRNKRAFTER!! Verktyg som snabbt ger positiva effekter.” 
TINA THÖRNER, RALLYSTJÄRNA

“Med konkreta exempel och övningar inspirerar och vägleder Lena dig till att bli den dirigent för ditt liv som du är ämnad att vara!”
LASSE “BRANDMANNEN” GUSTAVSON

“Alltså wow! En helt briljant bok!”
LEILA SÖDERHOLM, INSPIRATÖR MENTAL/FYSKISK TRÄNING

Lena Skogholm

Lena Skogholm är beteendevetare och pedagog och författare till succéboken Bemötandekoden - Konsten att förstå sig på människor och få ett bättre (arbets)liv.

Lena är en av få med specialisering på hur vi kan ha nytta av hjärnforskning i vardagen på ett mycket konkret sätt. Inspirerande föreläsningar och utbildningar laddade med ny forskning, humor och konkreta verktyg.

” Tack för en magiskt bra temadag, både jag och medarbetarna ger dig högsta betyg."

KOSTNADSFRITT NYHETSBREV

Över 3 000 får redan vårt nyhetsbrev!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev laddat med:

    • Inspiration
    • Konkreta tips
    • Baserat på ny forskning 


Helt kostnadsfritt!