Mental styrka


5 tips för att bygga mental styrka

Vad är mental styrka?

Det finns flera tecken på mental styrka. Att komma igen efter misslyckanden och att kunna hantera svårigheter med ett inre lugn är två viktiga tecken på mental styrka. Att sätta upp mål och fullfölja dem är en annan aspekt liksom att kunna ha ett flexibelt tankesätt som gör det möjligt att tolka det du är med om på bästa sätt och som gagnar dig. Här kommer tips om hur du kan träna upp dessa förmågor.


1. Bygg ett starkt inre lugn

Grunden för att vara mentalt starkt är att bygga upp ett inre lugn som du kan återvända till. Alla har nytta av att hitta ett inre lugn och ha det som starkt ankare när det blåser. Inte minst i dessa dagar när det är så mycket yttre brus. Det handlar om mental brusreducering för att låta tankarna ge vika för en stunds inre lugn.

Här kommer en övning på ca 10 minuter för att landa i en stunds inre lugn. Ju mer du återkommer till övningen, desto starkare inre mentalt lugn bygger du.

ÖVNING: MENTAL BRUSREDUSERING

 

2. Kom igen efter svårigheter

Ett sätt att komma igen efter svårigheter är att landa i ett inre lugn. Det gör att kroppen lugnar ner sig och tankarna följer efter. Det finns flera metoder för att komma ner i varv och slappna av. Mentala tränaren Igor Ardoris har studerat vad som är gemensamt för olika typer av metoder och har kommit fram till att det är tre saker som ingår för att vi ska komma ner i varv: andning, fokus och avspända muskler. Vissa metoder lägger vikten vid andningen, sedan följer fokus och muskelavslappning med på köpet. Andra metoder börjar med att vi medvetet fokuserar på något, andningen blir sedan lugnare och muskelavslappning kommer därpå.

Här kommer en annan övning på ca 10 min för att hitta ett inre lugn.

ÖVNING: MINDFULNESS

 

Du kan också genom mentala bilder skapa distans till det svåra som skett vilket gör att det som hänt bleknar till ett minne so, hänt för länge sedan. Det är som du snabbspolar till i hjärnan för just den händelsen. Oväntat effektivt sätt att ta sig igenom svåra saker.

Här kommer en övning på ca 10 min för att låta det svåra blekna.

ÖVNING: LOSSA KÄNSLOR SOM HAR FASTNAT

Mental träning
3. Sätt upp mål

Mental träning känns ofta igen från idrottens värld där det handlar om att sätta upp mål och prestera i pressade situationer. Detta sätt att bygga mental styrka har vi alla nytta av i livet. En arkitekt som ritar hus gör en ritning av huset innan det ska byggas. Mental träning är som att göra en mental ritning för det du vill uppnå eller för din dag. När du mentalt gått igenom vad du vill uppnå eller hur ditt liv ska formas kommer du lättare hålla fokus på det och göra det mer automatiskt.
Här kommer en övning på ca 10 min för att sätta upp mål.

ÖVNING: MENTAL TRÄNING

 

4. Ha ett flexibelt tankesätt

Att kunna tolka saker som sker åt ett positivt håll är ett tecken på mental styrka. JO Waldner som var världsmästare i pingis var specialist på detta. Om han i en turnering fick en match i en liten lokal med knappt några åskådare tänkte han något i stil med att det här är jättebra. De tror inte jag inte jag ska prestera och att inte många vill se matchen men nu ska jag minsann visa vad jag går för. Fick han turneringens finaste matchlokal tänkte han istället att det var ju kanonbra. Nu är det mycket publik som hejar på och jag ska visa vad jag går för.
Här gäller det att träna upp flexibilitet på tankarna så att det inte fastnar i gamla hjulspår. Ta en dag och bestäm dig för att tolka allt som sker på det mest positiva sätt du kan. Och sedan gör du samma sak ytterligare en dag, och sedan en dag till. Fortsätt så tills det sitter i ryggmärgen.


5. Ta hand om kroppen

Kropp och knopp hänger ihop! Om du inte har sovit tillräckligt, inte fått i dig tillräckligt med näringsrik mat eller bara kört på i full fart dagarna i ända är det inte så lätt att hålla kvar den mentala styrkan. Vi kan i och för sig absolut träna på det även under dessa omständigheter. Men att en kropp som mår bra gör det lättare för dig att bygga mental styrka. Så slarva inte med kroppen. Då får du också mer energi att träna mentalt på olika sätt. När vi blir för trötta orkar vi inte styra vår uppmärksamhet lika bra. Så tand om kroppen!

Är du redo att bygga mental styrka och få en GRYMT STARK hjärna?

Läs mer i den vetenskapligt grundade praktiska handboken som ger dig tips och verktyg att bygga en grymt stark hjärna!

LIVSKODEN ENLIGT HJÄRNAN
Bygg hjärnmuskler som laddar dig med energi,
ger livsglädje och en airbag mot stress
Livskoden

“En strålande presentation av hur vi kan skapa HJÄRNKRAFTER!! Verktyg som snabbt ger positiva effekter.” 
TINA THÖRNER, RALLYSTJÄRNA

“Alltså wow! En helt briljant bok!”
LEILA SÖDERHOLM, INSPIRATÖR MENTAL/FYSKISK TRÄNING

Lena Skogholm

Lena Skogholm är beteendevetare och pedagog och författare till succéboken Bemötandekoden - Konsten att förstå sig på människor och få ett bättre (arbets)liv.

Lena är en av få med specialisering på hur vi kan ha nytta av hjärnforskning i vardagen på ett mycket konkret sätt. Inspirerande föreläsningar och utbildningar laddade med ny forskning, humor och konkreta verktyg.

” Tack för en magiskt bra temadag, både jag och medarbetarna ger dig högsta betyg."

KOSTNADSFRITT NYHETSBREV

Över 3 000 får redan vårt nyhetsbrev!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev laddat med:

    • Inspiration
    • Konkreta tips
    • Baserat på ny forskning 


Helt kostnadsfritt!