Tänk om du fick titta in i tonåringens hjärna och förstå vad som skedde där? Det bjuds du på i den här föreläsningen: Tonårshjärnan – Bemötandekoden till tonåringen.
Vi styrs till stor del av biologiska program som växt sig starkt i vår hjärna därför att det var till stort överlevnadsvärde för våra förfäder. Det sker också en stor prägling på barnet och tonåringens hjärna. När vi förstår mer om hjärnans utveckling och får konkreta verktyg för att bemöta tonåringen utifrån tonårshjärnans förutsättningar, blir det betydligt bättre och går lättare för alla parter.
Kan hjärnforskningen bli en guide för vardagen i mötet med tonåringen? Absolut! Det kommer underlätta din vardag betydligt. Ju mer kunskaper vi har om hur hjärnans utveckling påverkar tonåringen att fungerar desto lättare att kommunicera och bemöta på ett bra sätt.
Med tanke på hur det ser ut med den psykiska ohälsan för våra barn och ungdomar är detta ovärderlig kunskap. Hjärnans utveckling hos tonåringen är en viktig och skör period.
Boka Lena Skogholm, en föreläsare med expertkunskaper om Tonårshjärnan, både i teori och praktik.
PUBLICERAD 2019-03-10 TEXT: LINDA BRUNDIN
Så här börjar artikeln hos Malmö stad:
“Strålande sol, fågelkvitter, en skön promenad till jobbet med grym musik i öronen, en bra hårdag, en dotter som säger okej mamma och åtta timmars god sömn. Eller… du vaknar till en aggressiv väckarklocka som du helst vill kasta ut genom fönsterrutan, ute öser regnet ner, du har en rad diskussioner med en dotter som absolut inte tänker äta något annat än piggelin till frukost, du får kasta dig på cykeln och är galet försenad, du känner dig och ser ut som en dränkt katt när du kommer fram och larmbrickan vid dörren till ingången trilskas.”
Textförfattaren hade hittat till Bemötandekoden och skriver:
“Kom över en fantastisk bok i helgen, en riktig bladvändare – ”Bemötandekoden, konsten att förstå sig på människor och få ett bättre (arbets) liv”. Efter att ha läst boken skulle jag vilja ändra titeln – ”konsten att förstå sig på mig själv och varför andra blir som de blir i min närhet.” För det är just vad som sker …. när du möter andra blir det som en spegel av ditt eget bemötande, känslor smittar snabbare än en nysning. Utifrån den tesen verkar det ju korkat att en dålig dag tjura över just den dåliga dagen som sedan smittar av sig på dina kollegor som även dem får en dålig dag som smittar av sig på dig och din dag bli ännu sämre än vad den var från början. Vi är alla en vandrande klimatanläggning, så beskriver författaren vår förmåga att genom kroppsspråk, tonfall och ordval påverkar vi varandra både i vårt privata liv och i vårt professionella yrkesliv.”
I slutet av artikeln går att läsa:
“Väck solskenshjärnan i dig! Den positiva delen av hjärnan är svag, betydligt svagare än den delen som skyddar oss från fara, den som letar fel för att vi inte ska hamna i svårigheter vi inte kan hantera – så är det rent biologiskt. Det fina med svaga muskler är att de går att träna upp. Man kan öva på att välja att tolka en situation positivt. I mental träning handlar det om att visualisera att man lyckas och når sina mål.”
En vältrimmad solskenshjärna motverkar psykisk ohälsa och är en ren hälsoboost. Texten avslutas med:
“Jag tänker en påkopplad solskenshjärna är när vi övat upp att se ljusglimtar och guldkorn i vardagen, hos de vi möter, kollegor och såklart våra elever. Att se det positiva, det som fungerar istället för det som är mindre bra. Att träna upp solskensmuskeln borde vara en självklar del i friskvårdsbidraget och ett billigt sätt för företag att hålla sin personal frisk och minska sjukskrivningar.”
KONTAKT
lena(@)lenaskogholm.se
0707-10 43 00
POSTADRESS
Lena Skogholm
TALKMAP AB
Blomodlarv. 1A
165 70 Hässelby
“Ju mer du vet om människor, desto enklare att vara proffsig.”
Lena Skogholm