Kan vänlighet vara viktigare än mat?


Kan känslan av att få vara en i gänget vara viktigare än mat?  Vi är känsliga för allt som rör vår plats i gruppen. Vår hjärna kan aldrig sluta tänka på det.

Forskaren Matthew Lieberman på UCLA-universitetet, USA, visar i sin banbrytande forskning inom social neurovetenskap att vårt behov av att få vara en i gänget är viktigare än vårt behov av mat eller skydd.

Om vi funderar lite över vad var det som gjorde att vi människor tog över världen. Var det för att vi var den starkaste individen eller starkaste gruppen?

Som grupp är vi människor en oslagbara. Vi kan ta till vara både på varandras kunskaper och tidigare generationer kunskaper. Vi har fått inprogrammerat i våra hjärnor genom våra förfäders beslut och handlingar, att gruppen är starkare än individen. Så se till att tillhöra en grupp, ha koll på att du får vara med. Det är din bästa överlevnadschans!

Så när hjärnan inte håller på med något annat ägnar det tiden åt det viktigaste som finns. Andra människor och vår relation till dem. Vi är känsliga för allt som rör vår plats i gruppen. Vår hjärna kan aldrig sluta tänka på det.

Hur kan vi då veta om vi få vara med i gruppen? Ett vänligt bemötande blir som ett kvitto, du är okej, du räknas. En vänlig blick, nick och hej. Jag ser dig. Du är med. I dag tillhör vi många olika grupper och även många tillfälliga gruppkonstellationer. I varje möte oss människor emellan finns dessa mekanismer med som bygger på att vi vill veta om vi blir lyssnade på och tagna på allvar.

Vet du om att ett ovänligt ord, en snäsig ton skapar samma reaktion i hjärnan som fysisk smärta? Liebermans forskning visar att våra hjärnor reagerar på social smärta och nöje på ungefär samma sätt som de gör för fysisk smärta och nöje. Verbala attacker ger smärta som om det vore ett knytnävsslag. Vi kan bara ana vad härskartekniker och dålig arbetsmiljö kan skapa. Vi har lärt oss att man inte får slåss. Men får vi slåss med ord? Vilken skada gör inte det?

Vi har en hjärna som utvecklat sofistikerade mekanismer för att säkra vår plats i den sociala världen. Vi har en unik förmåga att läsa andras sinnen, för att räkna ut deras förhoppningar, rädslor och motivationer, så att vi effektivt kan samordna våra liv med varandra.

Vår identitet, känslan om vem vi är, är därför nära kopplad till de viktiga människorna och grupperna i våra liv. Våra ord är därför en riktig skaparkraft! Det du säger skapar en känsla hos den andre, som påverkar vad hen tänker och gör. Vad hen tänker om sig själv. Vi är medskapare till varandras identiteter.

Vad skapar du runt omkring dig?

Källor:

http://www.scn.ucla.edu/pdf/Lieberman%20&%20Eisenberger%20(2009)%20Science.pdf

http://www.scn.ucla.edu/pdf/Pains&Pleasures(2008).pdf

Lena Skogholm

Lena Skogholm är beteendevetare och pedagog och författare till succéboken Bemötandekoden - Konsten att förstå sig på människor och få ett bättre (arbets)liv.

Lena är en av få med specialisering på hur vi kan ha nytta av hjärnforskning i vardagen på ett mycket konkret sätt. Inspirerande föreläsningar och utbildningar laddade med ny forskning, humor och konkreta verktyg.

” Tack för en magiskt bra temadag, både jag och medarbetarna ger dig högsta betyg."

SENASTE ARTIKLARNA

KATEGORIER

TAGGMOLN